Novogodišnji planovi

novogodisnji planovi
Da li ste i vi od onih koji prave novogodišnje planove ili mislite da je 1. januar samo sledeći dan posle 31. decembra. Tačno je da se ništa bitno neće dogoditi preko noći i da će posle novogodišnjih praznika život nastaviti da teče uobičajenim tokom ali napraviti neke smernice za Novu godinu i nije loša ideja. Potrebno je da postoji dan ili dani kada ćemo uraditi presek zbivanja u protekloj godini kako bismo videli šta je to bilo dobro a u čemu smo grešili kako bi to mogli da ispravimo. Ukoliko ne sagledamo sve šta je u protekloj godini bilo dobro a šta ne mogli bi da ponavljamo iste greške. Ovakvi planovi mogu da se donose i oko rođendana što je možda i bolji period nego Nova godina ali s druge strane Nova godina nosi tu energiju novog pocetka. I ma koliko bili svesni da se možda ništa neće promeniti duboko u sebi svi se nadamo da će se ipak bar nešto novo i drugačije dogoditi u Novoj godini.

Kako da sačinimo listu želja koja će da se ostvari?

Važno je da lista želja ne bude predugačka. Mnogo želja za jednu godinu jednostvano nećete moći da ostvarite. Izaberite ono što vam je zaista važno. Ukoliko ste nešto počeli u prethodnoj godini a niste dovršili neka to bude prioritet u ovoj.

Sanjajte velike snove, pustite mašti na volju jer ukoliko malo želite malo ćete i dobiti. Ali da biste male ili velike želje ostvarili potrebno je da budete i realnii i praktični. Morate potpuno racionalno da sagledate sve prepreke i probleme na putu ka svom cilju kako biste ih uspešno prevazišli.

Ako imate neku veliku želju, veliki i dugoročan plan taj svoj cilj podelite u nekoliko etapa. Ako ne možete taj lan da ostvarite u celosti u ovoj godini, uradite za svoj veliki plan ono što možete, što je izvodljivo sada. Važno je da započnete i da se pokrenete,  tako ćete se polako korak po korak približavati ostvarenju svog sna. Svaki uspeh ma koliko mali bio jača vašu veru u sebe i sopstvene sposobnosti.

Ukoliko i dalje želite da ostvarite nešto što niste uspeli tokom prethodne godine bilo bi dobro da prvo proanalizirate zbog čega svoj cilj niste ostvarili, da ispravite sve u čemu ste grešili i da napravite potom novi plan za ovu godinu.

Dobro je da zapišite svoje želje i da povremeno pregledate tu listu, tako ćete moći da pratite kako napredujete. Još bolje je da nekom ispričate svoje želje. Kada ih nekom kažete povećava se osećaj odgovornosti.

Da biste bilo koji plan ostvarili morate da se pokrenete, morate da delate. Zato kada sastavite svoju listu želja, napraviti i listu akcija koje ćete preduzeti kako biste svoje snove ostvarili.

Mnogo ljudi u novogodišnje liste želja uključuje brigu o svom zdravlju, vežbanje, prestanak pušenja, mršavljenje. Malo nas na žalost bude dovoljno istrajno u ostvarivanju takvih želja. Problemi zavisnosti, poput pušenja, alkohola pa i hrane su vrlo kompleksni pa im tako i treba pristupiti. Nije ih dovoljno samo staviti na listu nadajući se da će Nova godina doneti neki čudesni preobražaj i da će se naši problemi sami rešiti. Umesto toga trebalo bi da tome ozbiljno i temeljno pristupite. Za one koje žele da omršaju a nikako im to ne uspeva možda bi trebalo da potraže savet nutricioniste ali i da se pozabave svojim emocijama jer se zna da je čest uzrok prejedanja emocionalna glad. Nekoliko mojih poznanika je prestalo da puši pošto su pročitali knjigu Alena Kara “Lak način da ostavite pušenje“ ali isto tako znam i nekoliko osoba koje su odustale od čitanja kada su shvatile da će da prestanu da puše. Nisam pušač i ne mogu da sudim o tome ali mislim da vredi probati. U svakom slučaju ne može da škodi a možda pomogne.

Znate kako je čuveni Mark Tven govorio o prestanku pušenja: „Prestati da pušiš, ništa lakše, ja to radim svakog ponedeljka.“

Budite konkretni kada pravite planove. Ukoliko kažete želim da upišem neki kurs to ne znači mnogo ali ako kažete hoću da ove godine naučim engleski jezik to je precizno i zvuči obavezujuće. 

Isto tako mnogo je bolje da kažete hoću da omršam 10 kg nego želim da smršam 10 kg. Kada kažete da nešto hoćete deluje da ste odlučni i spremni da to uradite.

I na kraju najvažnije je da dok pravite svoju listu želja ne zaboravite na sebe. Često radimo nešto zato što mislimo da to tako treba. Činimo to zbog porodice, okoline, društva, zato što se to od nas očekuje. Kako da mislimo na sebe ako imamo porodicu i decu zar oni nisu prioritet, pitate se? Najvažniji ste vi, jer samo kada ste vi zdravi, kada ste dobro i kada ste zadovoljni možete biti dobri i za svoju porodicu. Samo kada ste vi srećni možete da usrećite druge.

Želimo da ove godine ostvarite svoje snove. Da radost obasja vašu dušu a ljubav greje vaša srca! Neka vam je uspešna i srećna ova godina!   

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh