Motivacija

motivacija
Da bi smo stvorili novu naviku ili promenili postojeću pored upornosti potrebna je i dobra motivacija. Jak motiv je najbolji pokretač. Što je motiv snažniji to ćemo lakše izdržati napor koji je potreban da steknemo dobru ili se oslobodimo loše navike. Svi znamo kako je lako držati dijetu, vežbati i brinuti o svom lepom izgledu kad smo zaljubljeni. Želja da se dopadnemo voljenoj osobi je jedan od najjačih motiva.  

Uzmimo  za primer osobu koja želi redovno da vežba. Čim neko o tome razmišlja znači da već postoji razlog za vežbanje, odnosno postoji motiv koji samo treba jasno definisati i osnažiti. Motiv može biti poboljšanje zdravlja, lep izgled ili želja da se privuče pažnja suprotnog pola ... Ukoliko želite da vežbate zbog zdravlja  zamislite kako se bolje osećate, imate više energije, pokretljiviji ste... Ako želite lepo da izgledate zamislite  sebe kako ćete izgledati fantastično posle nekoliko meseci vežbanja, kako vam je telo čvrsto i zategnuto,  kako vam se dive vaši bližnji, prijatelji, kolege, partner... Stvorite živu sliku u svojoj glavi. Vidite sebe kako lepo izgledate i kako se svi okreću za vama, i upućuju vam komplimente. Osetite zadovoljstvo i ponos zbog toga i zbog svog uspeha. Važno je da ta slika bude upečatljiva  jer će ona tada imati jači uticaj na vas. Zapravo, to je pre kao mali film u kom vidite sebe onako kako želite da izgledate posle nekoliko meseci vežbanja ili dijete. Bitno je da taj film sadrži sve što je potrebno da kod vas proizvede jake, pozitivne emocije koje će vas pokrenuti na akciju i promenu. Ovo možete primeniti i za bilo koji cilj koji želite da ostvarite: za odvikavanje od pušenja, uspeh na poslu, polaganje ispita...Često se podsetite svog motiva a naročito pred vežbanje ili pred obrok ili kad vas povuče želja da zapalite cigaretu... Možete i da snimite motivaciju na kompjuter ili telefon i da je slušate. Dovoljno je da snimite nekoliko rečenica koje će u vama probuditi želju za uspehom i stvoriti živu imaginaciju. Te iste rečenice koje će vas inspirisati možete da postavite kao screen saver na kompjuteru. Sve ove moderne sprave bez kojih danas ne možemo da zamislimo život mogu da nam budu velika pomoć pri ostvarivanju naših ciljeva a pre svega kod motivacije. Uzmimo opet kao primer osobu koja želi da vežba: recimo da želite da vežbate svako jutro posle ustajanja iz kreveta, podesite alarm da zvoni ranije da bi ste imali dovoljno vremena za vežbanje. Pre početka vežbanja možete da pustite svoj snimak sa motivacijom ili možete da sednete udahnete par puta duboko i prisetite se šta je to što vas motiviše za vežbanje. Posle toga će vam vežbanje predstavljati zadovoljstvo a vremenom će postati vaša svakodnevna rutina. Svoj motiv možete da napišete na papir ili da nacrtate i okačite na zid ili napravite pano koji će vas podsećati na vaš cilj i stimulisati da ga ostvarite. 

Mnogo je načina na koji možete da kreirate svoju motivaciju samo budite maštoviti. Ukoliko se često budete podsećali zbog čega želite nešto da postignete i budete uporni u tome, uspeh vam je zagarantovan.

Milena Marjanović
astrolog, hipnoterapeut i life coach

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh