Kako vole Amerikanci

kako vole amerikanci
Obećala sam i vreme je da obećanje i ispunim. Da vam pišem o običnom, svakodnevnom životu ovde u Americi. Zamislila sam ovo kao jedan opuštajući razgovor uz kafu a ako se razgovor oduži-napravićemo mini seriju tekstova na ovu temu.

Šta je isto, šta slično a šta sasvim razlicito?

VEZE, BRAKOVI

Meni je ovo jako zanimljivo i često razmišljam kako oni nekako sa većom lakoćom prebrode razvod, raskid veze i najzanimljivije - ja još nisam upoznala nikog ko je imao neku veliku ljubav iz mladosti nakon čijeg završetka više nikad ništa ozbiljno i tako jako nije doživeo. Znate kako je kod nas, iza razvoda se uvek krije neka teška drama nakon koje je potrebno vreme da se oporavi od svega a mnogi nikad ni ne prebole.
Ovde su razvodi učestaliji ali i brakovi posle su isto tako učestali. Uglavnom su drugi brakovi uspešniji i traju do kraja života. Naravno da i ovde ima parova koji se ne razvode i prožive zajedno ceo život. Mene kod njih fascinira brzina kojom oni nalaze nove partnere. Ma koliko ljubav bila velika i razvod bolan, samo par meseci kasnije naći ćete iste aktere u novim vezama, već vereni i spremni za novi brak. Ona sa 2 dece, on sa 3-nikakav problem-sad oboje govore da imaju petoro dece i to stvarno tako i misle. Decu rasporede vikendima, zavisi čiji je red da deca budu kod njih. Ti drugi brakovi su uspešniji i srecniji. Bar je tako sa ljudima koji žive oko mene i koje lično poznajem. Oni sa takvom lakoćom kazu:“ O, to je moja kćerka iz prvog braka a ovo dvoje imaju istog oca.“ Znate kako se kod nas gleda na razvedene ljude, pa kako će deca da prihvate novog muža ili ženu? Ovde to stvarno nije slučaj-ako ide-ide, ako ne-zbogom, dovidjenja. Svedok sam mnogih slučajeva gde deca više bliskosti i pažnje imaju od očuha ili maćehe, pogotovo ako su odrasli. Pravilo je izgleda da ako je čovek dobar i pametan-takav će biti i kao otac, očuh, bivši muž ili sadašnji- sve je normalno i život ide dalje. Radim sa ženom, 40 godina dva puta razvedena, 4 dece, 3 iz prvog braka, 1 iz dugog, sa drugim mužem je u super odnosima jer je divan otac a trenutno ima momka koga njena deca obožavaju!? Znam da zvuči kao nemoguća misija ali stvarno je tako. Mnogo ih poznajem sa sličnom pričom. Najzanimljivije od svega mi je što su Amerikanci retko sami, oni lakše stupaju u veze i brakove nego mi. Mladi, stariji- nije bitno-oni su uvek u vezi.

kako vole amerikanci2

RODITELJSTVO.

Imajte na umu da ja živim u srednjoj Americi, mirnoj državi u kojoj je porodica još uvek na ceni. Nije retka slika da vidite mladje ljude sa troje, četvoro pa čak i petoro dece. Ali ovi sa više dece uvek deluju opuštenije nego mi sa dvoje. Kako im uspeva-oni su jednostavno opušteniji u svemu, izbegavaju dramu gde god je to moguće-pa tako i oko gajenja dece. Zbog ubrzanog života, Amerikanci su odavno naučili šta je prioritet a bez čega se i može. Tačno se zna kad je doručak, kad večera i mnogo su disciplinovaniji kad je vreme spavanja u pitanju, kako za decu tako i za odrasle. Za večeru nema zanovetanja, ako dete ne želi ono što je na stolu, može dobiti sendvič ili ništa. Mame neće praviti nešto drugo “da dete ne zaspi gladno”, što većina od nas radi. Kada je vreme za spavanje mora se na spavanje, čak i mala deca mogu biti budna u krevecu koliko hoće-roditelji će ih obići da vide je li sve u redu i ponovo ih ostaviti same u sobi - tako ih uče i nauče da se uspavljuju sami. Kod njih mi se dopada što njihova deca imaju više reda nego naša, oni imaju manje pravila ali su kristalno jasna.

Sandra Bošković
IOWA

 

 

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh