Praznici i praznovanje u Srba

praznik
Iza nas su vaskršnji praznici a pred nama prvomajski, prava prilika da malo predahnemo od ovog užurbanog tempa života i da se bar na kratko posvetimo sebi, da odmorimo i telo i dušu.

Često se može čuti da mi Srbi mnogo praznujemo a malo radimo ali izgleda da to baš i nije istina. Nedavno sam pročitala da u odnosu na druge zemlje zapadne Evrope mi i nemamo mnogo državnih praznika. Sa ovakvim ritmom življenja praznici su zaista neophodni da zastanemo, odmorimo se, opustimo i spremni krenemo u nove radne pobede kako se to govorilo u socijalizmu ili modernim rečnikom rečeno da se resetujemo.

Praznici nam služe da na kratko pobegnemo od one svakodnevne rutine koja umara i umrtvljuje. Tih nekoliko prazničnih dana treba učiniti posebnim i nezaboravim kako bi smo nakupili energije za nove napore i izazove svakodnevnog života. Zbog toga je neophodno da praznike osmislimo tako da u naše živote vrate vedrinu, radost i opuštenost.

praznovanje u srba

Mi u Srbiji najčešće praznujemo uz dobru trpezu. Ponekad pomislim da nam je hrana postala opsesija. Da li je vekovna oskudica u hrani stvorila gen gladi u nama. Pred praznike prodavnice opuste kao da će smak sveta. Neka mi muškarci ne zamere ali takvo praznovanje najviše pada na teret žena. Muškarcima je možda najveća obaveza da odu u nabavku sve ostalo je na ženama. Naravno da ima i onih muževa koji pomažu svojim damama ali kod nas, ovde na Balkanu su još uvek u manjini. Ako vam dolaze gosti za praznike onda domaćicama malo ostane vremena da uživaju i da se odmore. Treba spremiti, poslužiti i pospremiti a gosti su kod nas uglavnom baš gosti, ne trude se mnogo da pomognu domaćinima kao da se ne valja. Zato nije čudno što naša izreka kaže da je svakog gosta tri dana dosta.

Za prvomajske praznike, srećom imamo naviku da idemo na uranak i izlet u prirodu. Da se taj provod opet ne bi pretvorio u prejedanje i pijančenje upotrebite malo mašte i kreativnosti. U dobrom društvu možete i da zapevate i zaigrate. Možete da šetate, vozite bicikl, igrate badminton, odbojku... Organizujte razna takmičenja. Šalaite se, smejte, pričajte samo lepe stvari... Pustite mašti na volju i tom detetu u sebi dajte da oživi. Ukoliko pada kiša možete da se igrate raznih društvenih igara koje polako padaju u zaborav.

praznovanje

I za kraj, ma koliko fejsbuk prijatelja imali, oni ne mogu da vas dodirnu, zagrle, uteše kad vam je to potrebno. Zato isključite svoje telefone i tablete imaćete dovoljno vremena za njih kada prođu praznici. Izađite iz svog virtualnog fejsbuk života i uđite u ovaj pravi, stvarni bar na kratko, bar za praznike.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh