Šta sve može da ukaže na poremećaj rada štitne žlezde

stitna zlezda

Mala žlezda na prednjoj strani vrata u obliku leptira teška oko 22 gr najveća je žlezda sa unutrašnjim lučenjem u našem organizmu (u poslednje vreme naučnici tvrde da je masno tkivo najveća endokrinološka žlezda ali o tome u rubrici gojaznost). Sam naziv Štitna mnogo govori o značaju ove žlezde u našem organizmu pa tako ne postoji organ koji nije pogođen njenom poremećenom funkcijom. Štitna žlezda luči dva osnovna hormona koji se nazivaju T3 i T4 koji utiču na rast i sazrevanje, sintezu proteina, metabolizam svih tkiva, pamćenje i sposobnost učenja, normalan emocinalni status, reprodukciju, održavanje trudnoće i normalan razvoj ploda. Žene mnogo češće oboljevaju bilo da je u pitanju pojačana funkcija štitne žlezde koja se naziva hipertireoza ili smanjena hipotireoza. Poslednjih godina znatno je povećan broj i žena i muškaraca koji imaju poremećenu funkciju štitne žlezde. Smatra se da je glavni razlog za to savremen način života praćen velikim stresom i nepravilnom ishranom uz genetsku predispoziciju. Hipertireoza najčešće se javlja kod mlađih žena od 35 do 50 godina dok smanjena funkcija najviše pogađa žene u toku menopauze kada se tegobe preklapaju i često odmah ne prepoznaju.
HIPOTIREOZA
Najčešći uzrok je autoimuna bolest- Haschimoto kada imuni sistem stvara antitela protiv sopstvenog tkiva žlezde .Manifestacije mogu biti blage u početnom stadijumu pa do jako izraženih kada tkivo žlezde skoro prestane da stvara hormone.
Simptomi :
Zadržavanje vode u telu koje dovodi do manjih ili većih otoka, variranje krvnog pritiska, promene raspoloženja, osećaj pospanosti uz često loš san, osećaj stalnog umora, tegobe sa varenjem uz prisutan zatvor, osećaj lupanja srca, nedostatka vazduha, psihomotorna usporenost, otežano pamćenje i koncentacija, suva koža koja se peruta i lomljivi nokti, opadanje kose, gojenje bez promena u ishrani, u analizama krvi povišen holesterol, preterana zimljivost, depresija, neplodnost a nekada prvi znak može biti gubitak menstrualnog ciklusa.
Dijagnostka se sprovodi putem analize krvi i ultrazvučnim prgledom žlezde a lečenje se svodi na nadoknadu prirodnih hormona sintetičkim koji se uzimaju u različitim dozama u zavisnosti od veličine poremećaja.
HIPERTIREOZA
Kod hipertireoze dolazi do pojačanog lučenja hormona i simptomi su mnogo jače izraženi nego kod hipotireoze kao što su:
Prekomerno znojenje, gubitak u telesnoj težini, ubrzan rad srca uz variranje krvnog pritiska, ubrzano pražnjenje creva, nervoza i psihički umor, podrhtavanje ruku, stalni osećaj vrućine, topla i vlažna koža, nesanica, poremećaj menstrualnog ciklusa, problemi sa vidom uz buljavost očiju. Dijagnostika se sprovodi putem analiza krvi i ultrazvučnim pregledom vrata a terapija lekovima koji blokiraju rad hormona i beta blokatorima koji usporavaju rad srca. Terapija hipertireoze sprovodi se pod kontrolom endokrinologa ali je bitno na vreme posumnjati i prepoznati simptome od strane izabranog lekara.

Prim.dr Nadežda Radisavljević

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh