Ćelije mozga kao ogledala

celije kao ogledala
Italijanski neurolog Giacomo Rizzolatti otkrio je 1992. godine neurone u mozgu koji se ponašaju kao ogledala. Oni reflektuju sve što vidimo i čine da se osetimo kao da smo to što smo videli stvarno i doživeli
.

Ukoliko vidimo srećnu osobu naš mozak će je oponašati i mi ćemo osetiti radost i sreću. Ali isto se događa i kada vidimo tužnu osobu. Osetićemo tugu. Pošto podsvesno osećamo emocije drugih ljudi, odnosno sve ono što vidimo to i osetimo, to znači da ako gledamo horor film strah koji osetimo delovaće na nas kao da je stvaran, realan. Naš organizam će početi da luči horomon stresa kortizol, to je razlog što smo posle gledanja takvog filma napeti, ne možemo da spavamo, osećamo uznemirenost. Postojanje ovih ćelija u našem mozgu govori koliko je važno sve ono što gledamo, slušamo i u kakvom smo okruženju. Danas smo sa svih strana bombardovani ružnim vestima, filmovi su prepuni nasilja, serije samo propagiraju patnju, tugu i nepravdu. Dok gledamo film mislimo:“ Ma to je samo film to ne može da škodi.“ Ali naš mozak misli drugačije. On misli da je to sve stvarno i realno. Zato gledanje takvih filmova i serija predstavlja atak na naše zdravlje. Atak na naše zdravlje je i druženje sa negativnim ljudima.
Zaključak je jednostavan ukoliko želite da budete zdravi i vitalni izbegavajte kad god možete sve i svakoga ko može da vas oneraspoloži i rastuži.

U prilog tome koliko je dobro raspoloženje važno za zdravlje govori i proučavanje japanskog naučnika Murakanija koji je otlrio gen koji sprečava nastajanje dijabetesa tipa 2. Za to svoje otkrice dobio je nagradu instituta Plank iz Nemačke. Zanimljivo je da se ovaj gen aktivira smehom. Da, smehom. A koliko se danas smejemo? Veoma malo. Zato i imamo problem sa zdravljem. Pošto sve ovo znamo trudite se da svoj dom ispunite lepim slikama koje izazivaju pozitivne emocije. Možda slikama dragih ljudi ili neke lepe prirode. Slušajte dobru muziku i okružite se vedrim i veselim ljudima. Najvažnije, trudite se da vi budete lepo raspoloženi i da širite dobru energiju oko sebe, tako ćete sačuvati svoje zdravlje ali pomoći i vašim bližnjima. Mislim da su ovakve informacije danas u doba raznih epidemija i napada sa svih strana na naše psihičko i fizičko zdravlje veoma važne. Iskoristite vaše male sive ćelije za svoju dobrobit: gledajte samo lepe stvari, lepe filmove, komedije, prirodu... i bićete i zdraviji i srećniji.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh