Smehom protiv straha

smehom protiv straha
Živimo u nekom čudnom vremenu ispunjenom strahom: od ekonomske krize, klimatskih promena, bolesti... I sad još i taj korona virus... Kako se boriti protiv toga?

Da li su bakterije i virusi krivi za naše zdravstvene probleme ili mi sami? Svojim načinom života, delovanjem i ponašanjem rušimo svoj imuni sistem koji onda postaje lak plen za razne parazite. Mnogo je toga što urušava naše zdravlje ali mi ćemo danas pričati o jednom od najvećih neprijatelja ljudskog roda a to je strah. Strah je prirodna reakcija na opasnost i tada je jako koristan ali ako imamo problem strah nas blokira da razmišljamo jasno i pronađemo pravo rešenje. On izaziva lučenje hormona stresa koji veoma nepovoljno deluju na naš imunitet. Mi danas živimo u svetu straha. Svakodnevno smo bombardovani katastrofičnim informacijama: promena klime, ratovi, bolesti... Vesti su postale crna hronika. Sve se to odražava na naše psihičko i fizičko zdravlje.
Trenutno aktuelan korona virus izaziva strah a negde i paniku među ljudima i zbog toga smo vam pripemilu jednu priču kako se pored svega drugog što nam lekari savetuju možemo boriti protiv bilo koje bolesti.
Donosimo vam odlomak iz knjige Tonija Samare „Mudrost šamana“.

Toni Samara je šaman koji praktikuje šamanizam plemena Huačuma sa Anda.
Samara je došao u Amazoniju za vreme studija kao član organizacije za zaštitu i očuvanje amazonske prašume. Iskustvo o kom priča dogodilo se nekoliko dana po njegovom dolasku. Vozili su se kanuom niz reku. U kanuu je bilo nekoliko belaca i nekoliko domorodaca koji su upravljali čamcem i bili njihovi vodiči.
„ Čovek koji je sedeo na prednjem delu čamca odgurnuo je rukom granu drveta i tada ga je napao roj otrovnih pčela koje su bile na toj grani. Reagovao sam strahom i panikom dok su domoroci počeli da se smeju i ponašaju na meni potpuno neshvatljiv način. Pitao sam ih zašto se smeju patnji a oni su odgovorili da sam ja svojim strahom i brigom samo pogoršao njegovo stanje. Objasnili su mi da se energetsko telo izbodene osobe već nalazi u strahu i bolu i da je prava pomoć tom čoveku da mu pomognemo da se oslobodi straha a ne da ga pojačavamo. „ I pogađate, čovek je preživeo.
Naravoučenije, ukoliko želimo da budemo zdravi i živimo srećnije treba da se oslobodimo straha. Strah nas blokira, parališe i sprečava da preduzmemo sve što je potrebno da prevaziđemo problem. Jedan od načina prevazilaženja straha je suočavanje sa njim ali kao što vidite i smeh veoma efikasno deluje. Ne zaboravite, strah je veoma efikasno i moćno oružje za upravljanje ljudima i ljudskim rodom. 
I za kraj predivna izreka Ive Andrića
„ Toliko je bilo stvari u životu kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti.“

 

 

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh