Kako se zaštiti od otrova u voću i povrću

kako se zasttiti od otrova u vocu i povrcu
Da li znamo koliko otrova ima u voću i povrću koje jedemo?

Došlo je proleće a sa njim i obilje slasnog i ukusnog voća i povrća. I mada nas njihov izgled u radnjama neodoljivo mami malo nas je koji se ne zapitamo koliko je stvarno zdravo? Koliko se ostataka pesticida i herbcida krije u tim lepim plodovima. Da pitanje nije naivno govori činjenica da u Americi godišnje oboli oko 3.000 000 ljudi zbog otrova u hrani a više od 200 000 umre (ovo su podaci SZO). Tu naravno spadaju i poljoprivredni proizvođači koji nemaju ili ne koriste odgovarajuću zaštitnu opremu prilikom tretiranja biljaka.
Jagoda i zelena salata spadaju u proizvode koji se jako tretirju. Svo voće i povrće sa kratkom vegetacijom sadrži u sebi dosta ostataka herbicida i pesticida. Zato što je njihova vegetacija kratka i period od tretiranja do iznošenja na trpezu je kratak. Jabuka se sa druge strane mnogo prska u nekim zemljama i preko 30 puta ali je njen period vegetacije dug a najveći broj tretiranja se završi do karja maja.
Prema američkim istraživanjima evo spiska voća i povrća koje se najviše tretira:
jagoda, spanać, breskva, jabuka, kruška, trešnja, grožđe, celer, paradajz, paprika, krompir, krastavci, zelena salata, grašak.
Jabuka je izgleda, zaista, voćka čudnovata u Francuskoj su rađena istraživanja i na njihovo iznenađenje otkrili su da u jabuci iako se mnogo prska ima manje ostataka otrova nego u drugom voću.
Citrusi se jako tretiraju ali uglavnom preko kore. Zreli plodovi se potapaju u hemikaliju kako bi ostali sveži tokom dugog puta do naše trpeze. Zbog toga u njihovim plodovima nema mnogo otrova ali zato drage domaćiće budite jako oprezne kada rendate koru limuna ili pomorandže u vaše poslastice.
Pa šta onda da jedemo?
Najsigurnije je tropsko voće: papaja, ananas, avokado i mango.
Mogu li se ostaci pesticida i herbicida iz voća i povrča ukloniti?
Otrove možete da uklonite tako što ćete oljuštiti sve što možete jer se najveći deo otrova zadržava u kori i ispod kore ali nažalost i vitamina. Drugi način je pranje pod jakim mlazom vode. Obratite posebno pažnju na jagode jer su teške za pranje zbog njihove neravne površine. U tim neravninama se zadržava mnogo otrova. Mešavina sirćeta i vode je jako korisna. Rastvori se sirće u vodi u odnosu 1: 3 i u tome se voće drži nekoliko minuta. U ovaj rastvor možete dodati sok od jednog limuna da bi bio efikasniji. Isto tako sipati u vodu 2 kašičice sode bikarbone i ostaviti voće i povrće da odstoji 20 do 30 minuta. Termičkom obradom se uklanja najveći deo pesticida i herbicida ali i veliki deo hranljivih materija.
Problem je u tome što o hemijskim sredstvima kojima tretiramo naše biljke znamo jako malo a koristimo ih mnogo. Najnovija istraživanja pokazuju da i oni preparati za koje se smatralo da su skoro bezopasni, uopšte nisu. Nadam se da će nas sve veći porast oboljenja od alergija do maligniteta otrezniti i naučiti da se onosimo odgovornije prema sebi i svom zdravlju ali i prema prirodi. Nekontrolisana upotreba ovih sredstava dovela je do uništenja velikog broja biljnih i životinjskih vrsta. Mnogo pčela strada zbog preteranog prskanja a znamao da čovečanstvo bez njih može da opstane samo 4 godine.

 

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh