Gojaznost, Motivacija, Prepreke

gojaznost motivacija prepreke
Mnoga istraživanja su pokazala da skoro da ne postoji osoba koja želi ili voli svoj višak kilograma a opet gojaznih sve više kao i natpisa o gojaznost od onih ozbiljnih pa do onih koji nude 10 kg manje za 7 dana. Već smo pisali da je gojaznost hronična bolest i da su razlozi za gojaznost mnogobrojni tako da univerzalnog recepta nema već je svaka gojazna osoba priča za sebe. Pored individualnog pristupa vrlo delotvornim se pokazao i rad u grupi o čemu imam i lična iskustva.
Tokom satanaka grupe postepeno se identifikuju fizički i emocionalni faktori koji dovode do povećanja telesne težine, kao što su: anksioznost, depresija, poremećaj ponašanja u ishrani, problemi na poslu, u kući, sa partnerom, osećanje besa ili gubitka, nedovoljna motovisanost da se promeni način života. Tokom rada u grupi svaka osoba postane svesna svog motiva za regulisanje telesne težine i postavi sebi cilj. Ne postoji univerzalna, idealna telesna težina. Svaka osoba ima svoju idealnu telesnu težinu, a to je ona telesna težina sa kojom se osoba fizički i psihički najbolje oseća. Neke osobe imaju ideju o svojoj težini koja je nerealna i nedostižna. To se posebno odnosi na osobe starijeg životnog doba koje su tokom celog života bile gojazne. Na osnovu telesne težine i fizičke aktivnosti svim osobama se odrede dnevne potrebe u kalorijama da bi se gubilo 0.5kg/nedeljno (što je potpuno bezbedno za zdravlje) te potrebe se umanje za 600 cal. S obzirom da se radi o postepenom gubitku težine, planiranom za duži vremenski period, nikada se ne preporučuje dnevni unos manji od 1200 cal.
Dokazano je da gubici telesne težine 5-10% u odnosu na početnu dovode do sniženja krvnog pritiska, sniženja šećera, holesterola i triglicerida u krvi, poboljšanja izgleda i raspoloženja. Sve osobe koje su redovno dolazile na sastanke grupe gubile su od 0.5-1.0kg sedmično i prosečan gubitak telesne težine za prvih 6. meseci iznosio je 5-7% od početne telesne težine. Kod istih osoba došlo je do normalizacije krvnog pritiska i znatnog smanjenja šećera i holesterola u krvi. Sve osobe su izjavile da se fizički bolje osećaju i da su mnogo bolje raspoložene.
Ovaj program regulisanja telesne težine se ne zasniva na brojanju kalorija i merenju namirnica u gramima, već na principu ‘’JEDITE PRAVILNO’’. Jesti pravilno znači pre svega napraviti dobar izbor namirnica koje će obezbediti nutritivno dobro izbalansiranu ishranu, a to je ona ishrana koja je siromašna u mastima a bogata u povrću i žitaricama. Dobro je svima poznata piramida ishrane, gde bazu čini povrće, voće i žitarice, a zatim prema vrhu piramide idu meso, mlečni proizvodi, i sam vrh čine masti i slatkiši. Znači nijedna hrana nije zabranjena, ali ključ je u dobrom balansu i načinu spremanja hrane. Hranu treba što jednostavnije pripremati (pečenje, kuvanje), izbegavati pravljenje teških sosova i zaprški, a male količine ulja (najbolje maslinovo i suncokretovo) dodati kada je jelo već gotovo.
Kako su dva suštinska elementa u svakom programu regulacije telesne težine smanjenje unosa kalorija i povećanje potrošnje u okviru programa za lečenje gojaznosti obavezna je i fizička aktivnost. Fizička aktivnost ne podrazumeva naporne vežbe u fitnes centrima već svakodnevno povećanje fizičke aktivnosti kroz šetnju, vožnju bicikla, upotrebu stepenica umesto lifta, plivanje, ples, rad u bašti i sl.

gojaznost motivacija prepreke 2

Primer jednog jelovnika od 1200 do 1400 cal ( ovo je bezbedan unos za većinu žena a omogućava dnevni deficit od 600 cal i onaj bezbedan gubitak od 0,5 kg sedmično)

DORUČAK oko 450 kcal

2 kuvana jaja, parče ražanog beskvasnog hleba premazano sa kk kašičicom maslinovog ulja, krastavac ili sveža paprika,čaj bez šećera ili limunada bez šećera

UŽINA 1 pomoranđža oko 50 kcal i jedan kivi 25 - 30 kcal u zavisnosti od veličine

RUČAK oko 450 kcal

150 gr teletine ispeći na roštilju sa 2 kk ulja, 2 manja skuvana krompira u ljusci, uz dodatak 50 gr graska i paradajza ili 200 gr pastrmke sa električnog roštilja uz 2 barena krompira, blitvom po želji začinjenom belim lukom i sa 2 kk ulja

UŽINA

Voćna salata od pola jabuke, pola breskve i pola banaane oko 120 do 150 kcal

VEČERA oko 200- 220 kcal

1 zemička od integralnog hleba (oko 40 gr) – 100 kcal, čaša oko 150 ml kiselog mleka ili jogurta 100 -120 kal

OVO SU SAMO NEKE OKVIRNE PREPORUKE KAKO BI SE STEKAO UVID U VELIČINU PORCIJE I KALORIJE. NEKADA SE VOĆNA UŽINA MOŽE ZAMENITI SA NAPR. PORCIJOM MLEČNOG SLADOLEDA ILI ČAŠOM PUDINGA ŠTO JE 200 -250 KCAL.

Prim.dr Nadežda Radisavljević

 

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh