Da li smo krivi?

da li smo krivi
Da li čovek svojim delovanjem utiče na promenu klime? Šta svako od nas može da uradi da pomogne da se ove promene bar ublaže?

Pariz i London gore, Evropa gori, to su vesti kojima su nas bombardovali ovih dana. Naravno kada god se dogodi nešto ekstremno vezano za klimu potegne se i pitanje uticaja čoveka na promenu klime. Stav zvanične nauke je kao što svi znamo da je čovek, baš taj koji svojim delovanjem izaziva ove promene. Postoje i naučnici i političari koji su suprotnog mišljenja, među njima je i tvorac čuvenog BBC-og serijala „ Opstnak“.  Naš naučnik Milutin Milanković je još pre sto godina tvrdio da klima nije stabilna i da se ona ciklično menja. Negde sam pročitala da su Eskimi izjavili 2010.godine da se Sunce pomerilo i da više ne izlazi i zalazi na istom mestu kao i ranije i da je dosta visoko na nebu. Da li pod tim uticajem ali i meni se učinilo da je krajem aprila Sunce bilo nekako visoko, njegovi zraci su padali vertilalno na zemlju i pržili. Možda je to i autosugestija, ne znam ali od mnogih običnih ljudi čućete to isto što i Eskimi tvrde, da Sunce više ne izlazi i zalazi na istom mestu kao nekad.
Da li smo onda krivi za sve što nam se dešava? Da, jesmo i to mnogo. Uništili smo preko 60% biljnog i životinjskog sveta na ovoj planeti. Možda se Sunce i pomerilo ali ono što ono ne uništi svojim delovanjem dokrajčićemo mi ako ovako nastavimo, to je sigurno. Životinje na razne načine pokušavaju da se zaštite od nas. Slonovi se rađaju bez kljova a sve veći broj životinja postaju “noćne ptice”, love noću a danju spavaju kako bi izbegli ljude. Reke, mora i okeani su puni plastike, šume nestaju… I onda se pitamo šta se ovo dešava sa klimom? Svet je odavno krenuo stranputicom sa koje bar za sada nema povratka. NIje ovo nikakvo apokaliptičko predviđanje, ovo je stvarnost koja nam se dešava.
Možda bi pomoglo kada bi mi shvatili da uništavamo sami sebe a ne planetu jer posle nekoliko stotina godina priroda će se oporaviti. Bujaće neke nove biljke a zemljom će krstariti neke nove životinje, samo neće biti nas.

Da li mi možemo nešto da uradimo bar da ublažimo ekološku katastrofu koja nam preti?
Možemo i to mnogo.Tačno je da najviše zavisi od vlada velikih sila i od korporacija ali ni mi nismo tako nemoćni.

da li smo krivi 1

1.Prestanite da koristite plastične kese i uopšte smanjite upotrebu plastike na minimum.
2.Ne bacajte otpad u reke. Šta ćemo da pijemo kada zagadimo svu vodu.
3.Štedite vodu. Popravite slavine. Ukoliko svako domaćinstvo potroši nepotrebno litar vode znate li koliko je hiljada litara vode u jednom gradu protraćeno?
4.Zasadite bar jedno drvo. Kada bi svako od nas to učinio bilo bi nekoliko milijardi drveća više na planeti.
5.Učite decu da vole prirodu i brinu o njoj.
Mnogo je toga što još možemo da uradimo. Ostavljam vas da razmišljate i da se pokrenete kako bismo svi zajedno učinili nešto za sebe, za nas, za čovečanstvo.

 

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh