Priča o jezeru Komo

komo 5
Jezero Komo se nalazi u severoistocnoj Italiji 45 km udaljeno od Milana. Jedno je od 3 najveća jezera u Italiji.  Njegova površina je 146 km kvadratnih. Takođe je i jedno od najdubiljih jezera Evrope jer njegova dubina na pojedinim mestima dostiže i 400m. Jezero Komo se sastoji iz dva kraka: Komo i Leko. Na kraku Komo je i grad Komo a najveći grad kraka Leko je takođe Leko. Ova dva kraka se kod mesta Belađio sastaju u jedan veliki krak. Jezero Komo se nalazi ispod Alpa ali ima neverovatno blagu klimu pa u okolini ovog jezera uspevaju  suptopske kulture kao što su limun, pomorandža, nar. Fantasitčan prizor za sve koji dođu na Komo tokom proleća je pogled na snežne vrhove Alpa a u isto vreme uživanje u veoma prijatnoj  klimi samog jezera. Voda jezera je plava a grad Komo ima uske uličice koje podsećaju na primorske gradove pa se za trenutak možete zaboraviti i pomisliti da ste negde na moru.

Pošto ja nisam turistički vodič neću ni da vas davim nekim zvaničnim podacima koji se uostalom lako pronađu na internetu i veoma brzo i zaborave. Pokušaću da vam prenesem moje utiske vezane za ovo prelepo jezero.

Komo 1
Ono što je mene prvo impresioniralo je veličina samog jezera. Mi u Srbiji nismo navikli na tako velika jezera i uz to gusto naseljena i zaista sam bila veoma opčinjena njegovom veličinom. Zapravo mi nismo uspeli ni da vidimo celo jezero jer za to vam je potrebno nekoliko dana. Bili smo samo jedan dan na jezeru i taj jedan dan nam je bio dovoljan  za uživanje u gradu Komo. Grad Komo ima oko 85 000 stanovnika, tek toliko da malo steknete utisak o veličini ovog jezera. Druga stvar koja je ostavila utisak na mene je to što od Milana do grada Koma vodi  moderna pruga sa dva koloseka. Kada se setim koliko ima pruga u celoj Srbji i u kakvom su stanju ovo je za mene zaista bilo fascinantno. Staro jezgro grada Komo sa svojim uskim uličicama i neizbežnom katedralom Duomo na glavnom trgu zaista odiše nezaboravnim  šarmom. U gradu postoji niz istorijski važnih građevina ali nama su posebno preporučili da posetimo vilu Olmo. Građena je u 18 veku i sva značajnija istorijska i kulturna dešavanja odvijala su se u ovoj vili. Uostalom u njoj su boravili i Napoleon i  Garibaldi. U dvadesetom veku je korišćena za snimanje mnogih istorijskih filmova. I danas izgleda veličanstveno.

Komo


Prethodna Sledeća »

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh