Vrnjačka Banja

Vrnjacka banja
Između dva svetska rata banje su bile prava mondenska mesta u kojima su svoje vile i letnjikovce imali najbogatiji i najuticajniji ljudi tog doba. A onda su se vremena promenila i banje su zamenjene morem. Dugo su i kod nas i u svetu banje bila lečilišta u koja su odlazili stari i bolesni. Poslednjih decenija situacija se menja i banjama se polako vraća stari sjaj. Pre svega tu su brojni spa i wellness centri kao i aqua parkovi koji privlače mladu populaciju. Jedna od prvih banja kod nas koja se prilagodila zahtevima modernog vremena i savremenog turizma je Vrnjačka Banja, zbog čega je s pravom zovu kraljica banjskog turizma Srbije.
Vrnjačka Banja se nalazi u centralnoj Srbiji 200 km. južno od Beograda. Lekovita svojstva njenih voda bila su poznata još Keltima i Rimljanima. Tokom srednjeg veka za vreme Turaka je doživela stagnaciju. Po oslobađanju Srbije knez Miloš Obrenović je naredio da se ispitaju svi mineralni izvori u Srbiji što je dovelo do ponovnog otkrivanja ove banje. Za njen dalji razvoj najzaslužniji su Pavle Mutavdžić i general Jovan Belimarković. Vode ove banje su posebno pogodne za lečenje stomačnih tegoba i probelma vezanih za dijabetes.

Vrnjacka banja 1
Danas je ovo moderna banja koja svojim gostima osim lečenja nudi obilje kulturnih sadržaja i dobre zabave. Šetajući ovih dana vrnjačkom promenadom primetila sam da je mnogo mladih gostiju i porodica sa decom a znatno manje penzionera.
Od kulturnih sadržaja svakako je najznačajniji vrnjački karneval koji je po broju posetilaca odmah posle Exita i Guče. Tu je i festival zabavne i narodne muzike i čuveni festival filmskog scenarija ali i još mnogo drugih zanimljivih sadržaja.
Posebna atrakcija je most ljubavi. Na ovom mostu zaljubljeni parovi ostavljaju katance sa svojim imenima nadajući se da će tako zključati svoju ljubav i obezbediti joj večno trajanje. Ovaj običaj se vezuje za priču o učiteljici Nadi koja se u osvit prvog svetskog rata zaljubila u naočitog oficira Relju. Ratni vihor je njenu ljubav, mladog Relju, odveo daleko od nje put Albanije sve do Grčke. I avaj, kako to često biva u suncem okupanoj Grčkoj Relja se zaljubljuje u lepu Grkinju i zaboravlja Nadu i njihovu ljubav. Ali Nada njega nikad nije prebolela. Umrla je mlada, usamljena i nesrećna.

Vrnjacka banja5
U okolini Banje su i brojna izletišta, pre svega planina Goč ali i manastiri Ljubostinja i Žiča.
Ova Banja zaista ima šta da vam ponudi i nećete se pokajati ako ovde navratite bar na kratko.

Vrnjacka banja4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čuveni vrnjački vrabac

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh