Krstarenje Dunavom

krstarenje Dunavom
U potrazi za uzbudljivim i nesvakidašnjim dešavanjima mislimo da je potrebno da se otisnemo na neka daleka putovanja ka nekim novim svetovima neshvatajući koliko je toga lepog, zanimljivog i misterioznog svuda oko nas. Mi vam preporučujemo baš takvo putovanje koje će vas očarati a to je krstarenje Dunavom.
Na krsterenje se polazi iz Beograda, plovi se brodom Aquastar Maxim lepim, plavim Dunavom do Kaladova.
Tokom plovidbe Dunavam prolazi se pored grada Smedereva i njegove čuvene tvrdjave koju je u 15.veku sagradio despot Đurađ Branković. Potom plovidbu nastavljamo prema Velikom Gradištu gde Dunav dostiže svoju najveću širinu oko 7.km,  i izgleda tako moćno i veličanstveno da podseća na more.

krstarenje dunavom02
Golubačka tvrđava se nalazi na ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde se Dunav naglo i neočekivano sužava. Ova tvrđava je podignuta između 1335.i 1342. godine na ostacima rimskog utvrđenja ali se ni do danas ne zna ko ju je sagradio.
Đerdapska klisura je proglašena za nacionalni park površine 64000. ha. Ovo je najveći nacionalni park u Srbiji i jedan od najznačajnijih u Evropi. Pod njegovim okriljem obitava 35. reliktnih vrsta.

krstarenje dunavom9
Na svom putu kroz Srbiju Dunav je i najširi i najuži i najdublji. Najuži i najdublji je u delu klisure nazavnom Kazan (vir na turskom), zapravo su to dve klisure, veliki i mali Kazan, gde je njegova širina samo oko 140.m a dubina dostiže do 80 m. Ovaj deo klisure je bio veoma opasan za brodove pre izgradnje brane kada je bio još uži, divlji, neukroćen, prepun virova i vrtloga koji su neumoljivo odvlačili brodove u mračne dubine reke.

krstarenje dunavom01
Spomenik Decebalu je 40.metara visoka skulptura na rumunskoj strani Dunava

Svaka modernizacija traži svoje žrtve tako je grad Donji Milanovac koji je izgrađen još 1690. god morao da bude izmešten nizvodno. Kako je ovaj grad zbog poplava po naredbi kneza Miloša već jednom premeštan, nazvali su ga grad skitnica. Zbog izgradnje brane potopljeno je i čuveno ostrvo Ada Kale koju su po legendi posetili Argonauti. Na ovom ostrvu je postojala varoš kao preneta iz srca Turske. Njegova klima je bila specifična, dosta slična mediteranskoj kažu da su na njemu uspevali i limunovi i pomorandže. Oni koji ga pamte još žale za njim.
U Đerdapskoj klisuri je i čuvena Trajanova tabla koju možete videti samo sa reke. Rimski imerator Trajan je napravio put kroz klisuru i čak i za današnje vreme velelepni most kojim je povezao obale Dunava. Put su potopili prilikom izgradnje brane a most je urušilo vreme. Od svega je ostala samo tabla.

krstarenje dunavom5
Naše krstrenje se završilo u lepoj i mirnoj varoši Kladovo kao usnuloj u nekom prošlom vremenu. Kladovo poseduje divnu peščanu plažu na Dunavu i „staru čaršiju“ pod zaštitom države. U večernjim satima na trenutak možete pomisliti da ste na moru jer je oko vas mnoštvo ljudi preplanulog tena i devojaka u lepim haljinama, kafići, muzika ... i naravno romantika nekog pomalo zaboravljenog života i vremena.
Drugi dan krstarenja možete provesti u Kaldovu uživajući u njegovim čarima ili se kupati na gradskoj plaži a možete i da koristite blagodeti welness centra hotela Aquastar Danube, ili se možete uputiti na neki od fakultativnih izleta u organizaciji hotela.

krstarenje Dunavom1
Lepenski Vir

Poslednjeg dana ovog divnog putovanja, vožnju nastavljamo autobusom od Kladova do Beograda kako bi usput mogli da posetimo Lepenski Vir i Viminacijum ali o njima nekom drugom prilikom jer oni zaslužuju posebnu pažnju.

krstarenje dunavom03
Viminacijum

Samo da dodam, da se danas iz naučnih krugova sve češće čuje tvrdnja da je Dunav kolevka evropske civilizacije i zato su organizatori ovog putovanja s pravom mu nadenuli ime putovanje kroz istoriju. Sve ovo je još jedan razlog više da se otisnete na krstarenje Dunavom kako bi otkrili njegove čari ali i poneku tajnu.

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh