Planina Tara – lepotica zapadne Srbije

planina tara
Planina Tara se nalazi na zapadu Srbije i oivičena je veličanstvenim kanjonom reke Drine.
Zbog bogatstva flore i faune 1981. god je proglašena nacionalnim parkom.
Na ovoj planini preovladava bukva ali i razne vrste četinarskog drveća.
Ovde možete videti retkosti kojih nema na drugim mestima. Pre svega to je Pančićeva omorika koju je poznati naučnik otkrio 1875.god.i koja raste samo na planini Tari. Na visoravni Mitrovac nalaze se prirodni rezervati „Crveni potok“ i „Tepih livade“. Crveni potok se u svom gornjem toku razliva preko gline od koje je dobio boju i ime. Tepih livade su tresetište po kome raste neobična bela mahovina. U tresetnim slojevima sačuvana su fosilizovana polenova zrna koja govore o istoriji biljnog sveta Tare ali i Srbije.

planina tara 2

bela mahovina

Srednja nadmorska visina planine je od 1000 do 1200m. a najviši vrh je Kozji Rid sa visinom od 1591.m.
Klima je prava planisnska sa hladnim zimama i svežim letima u šta smo se i mi uverili kada smo boravili tokom jula na ovoj prelepoj planini. U jutarnjim i večernjim satima temperatura je bila samo nekoliko stepeni iznad nule.
Ova planina je pogodna za razvoj turizma i letnjeg i zimskog. Najpoznatija mesta na Tari su Kaluđerske Bare i Mitrovac.
Na obroncima Tere leži i selo Kremna najpoznatije po svojim prorocima Milošu i Mitru Tarabiću. Kažu da u Kremnima ima još mnogo čuda i da njegov kamen-kremen, po kome je selo dobilo ime zrači energijom blagotvornom za zdravlje. Da li se ovom selu zbivaju natprirodne pojave ili ne to ne znam ali da je ono natprirodne lepote to je sigurno.

planina tara 3

jezero Zaovine

Na 10km. od Mitrovca je i reverzibilno jezero Zaovine nastalom izgradnjom hidroelektrane Perućac. Jezero je pogodno za ribolov ali i za kupanje.

planina tara 4
Na samoj Tari je nekoliko vidikovaca sa kojih se pruža prelep pogled na kanjon Drine.
U podnožju planine je grad Bajina Bašta, jezero Perućac, manastir Rača.
Na ovoj planini je još mnogo toga što možete da vidite i u čemu možete da uživate a što nije moglo da stane u ovaj kratak tekst i zato je malo onih koji je jednom posete a ne požele da joj se vrate.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh