Dan zaljubljenih

dan zaljubljenih
Ovaj praznik postoji više od 1500 godina i vezuje se za hrišćanskog sveca SV. Valentina. Sv. Valentin je živeo u trećem veku nove ere u Rimu. U to vreme rimskim legionarima je bilo zabranjeno da imaju porodice. Car Klaudije, tadašnji vladar Rima je smatrao da će njegovi vojnici ukoliko se ožene biti rastrzani između služenja državi i porodice. Sv. Valentin je želeo da pomogne zaljubljenim vojnicima i njihovim devojkama i zato ih je tajno venčavao. On je mirio posvađane, pisao ljubavna pisma umesto njih, darivao cvece njihovim devojkama... Kada je Klaudije za to saznao naredio je da ga zatvore i pogube. Dok je boravio u zatvoru lečio je bolesne i brinuo o drugim zatvorenicima. Legenda kaže da se u njega zaljubila slepa kćerka zatvroskog čuvara, ali Valentin se zakleo na celibat i nije mogao da joj uzvrati osećanja, ipak pre pogubljenja joj je napisao dirljivo pismo u kom je priznao da je voli. Devojka je primila pismo tek nakon njegove smrti i kažu, dok su joj čitali pismo koje joj je napisao Valentin ona je ozdravila i progledala.   

Oko 200 godina posle Valentinove smrti da bi suzbio paganske rituale plodnosti koji su se održavali svake godine u februaru, papa je 14 februar, dan kada je pogubljen Sv.Valentin, proglasio za dan zaljubljenih.

Dan zaljubljenih se slavi u mnogim zemljama a u različitim kulturama imaju i drugačije shvatanje ovog praznika. U nekim zemljama se slavi kao porodični praznik, negde se povezuje i sa decom ili sa prijateljstvom ipak u najvećem broju zemalja je simbol romantične ljubavi.

Na ovaj dan se razmene milioni čestitki i poruka među zaljubljenim parovima. Cveće i čokolada su uobičajeni pokloni za ovaj praznik ali i romantične večere u dvoje.

Mnogo je devojaka zaprošeno na dan zaljubljenih i mnogo brakova sklopljeno. Nadamo se da će tako biti i ove godine.

Srećan vam dan zaljubljenih!     

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh