Najpoznatija ljubavna priča u regionu

rode
Svake godine u proleće javnost s nestrpljenjem očekuje povratak mužjaka rode zvanog Klepetan iz daleke Afrike u gnezdo svoje Malene u slavonskom mestu Brodska Varoš. Ova neobična ljubavna priča počela je pre petnaestak godina kada je rodu koju su lovci ustrelili povredivši joj krilo pronašao Stjepan Vokić meštanin Brodske Varoši. Roda je preživela i oporavila se ali više nije mogla da leti na jug u jesen sa svojim jatom. Stjepan je nastavio da se brine o rodi kojoj je dao ime Malena. Ne dugo potom Malena je pronašla ljubav svog života, mužjaka koga je Vokić nazvao Klepetan. Kada je došla jesen Klepetan je sa jatom poleteo put daleke Južnoafričke Repubike. Niko nije očekivao da će se vratiti Malenoj ali sledećeg proleća on je sleteo u gnezdo svoje drage o kojoj se i dalje stara Stjepan Vokić. I tako punih 15 godina Klepetan je svake jeseni kretao na daleki put sa njihovim potomcima (a izlegli su ih preko 50) i u proleće tačno oko 24. marta (po nekom svom unutrašnjem kalendaru) se vraćao. Malena je uporno odolevala drugim udvaračima a Klepetan svim iskušenjima na dugom i teškom putu. Samo je jednom zakasnio i došao 28. marta. Ovog proleća javnost se uzburkala, Klepetan se nije vratio. Da li je vremešni Klepetan uginuo? Da li je ovo kraj jedne lepe ljubavne priče? Društvene mreže su bile pretrpane vestima o ovom neobičnom paru i mnogi mediji su javili da Klepetan još nije stigao. A onda na olakšanje i oduševljenje svih zainteresovanih Klepetan se pojavio sa 6 dana zakašnjenja.
Zanimljivo je da je ova tema ujedinila Srbe i Hrvate i jedni i drugi sa velikiom pažnjom i simpatijama prate sudbinu ovog para. To što nas je ova priča opčinila dokaz je koliko smo „gladni“ ljubavi i koliko nam je više dosta ratova, mržnje,podela...
Želimo Malenoj i Klepetanu dug život i još mnogo potomaka. Želimo da njihova ljubav neopterećena društvenim pravilima, normama, ograničenjima i opterećenjima i dalje traje i da nas uveseljava kao i do sada. Hvala vam drage rode što ste uneli malo radosti i nade u naše živote.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh