Šta je homeopatija

homeopathy
U uvodnom tekstu o homeopatiji napomenuli smo da sama reč homeopatija otkriva suštinu homeopatskog lečenja, a to je da se slično sličnim leči. Sada ćemo pokušati da malo približimo ovaj i još neke homepatske principe. Šta zapravo znači to da se slično sličnim leči ili što bi u našem narodu rekli "klin se klinom izbija". U praksi to znači da ako neko sredstvo kod zdravog čoveka može dovesti do nekih tegoba, isto to sredstvo kod bolesnog čoveka, iste te tegobe može i da izleči. Pokušaćemo ovo da objasnimo na primeru arsenika, supstance poznate kao otrov. Ako zdrava osoba uzme određenu dozu arsenika počeće da povraća, dobiće ubrzan puls vodene prolive, postaće ubrzo iznemogla, uplašena sa bledom, hladnom kožom. Ako se uzima u malim dozama u dužem vremenskom periodu (asocijacija na dramu američkog pisca Đžozefa Keserlinga "Arsenik i stare čipke" i na naš istoimeni film iz 1967. god.) arsenik izaziva curenje iz nosa, kašalj, sekret u bronhijama, osećaj težine u glavi i kasnije nakon dužeg uzimanja u malim dozama dovodi do promena na koži i nervima. Osoba je često žedna, ali uzima male gutljaje vode, oseća pečenje po koži koje popušta na toploti i ima strah od smrti, uznemirenost, a sve tegobe se pogoršavaju oko podne i ponoći. Mnogobrojni pacijenti sa sličnim tegobama (a nisu uzeli arsenik već su tegobe u sklopu neke od mnogobrojnih bolesti) budu izlečeni upravo arsenikom pripremljenim na homeopatski način. Isti princip pominje i staroindijski pesnik Kavi Kalidasa koji kaže da se otrov otrovom leči kao i Hipokrat koji je govorio "Slično se sličnim leči". I u alopatskoj medicine poznato je da jedna ista supstanca može biti i otrov i lek u zavisnosti od količine i načina uzimanja. Svi lekovi koji se koriste u homeopatiji testiraju se na zdravim ljudima, dobrovoljcima, a veliki broj lekova dokazao je na sebi sam doktor Samuel Haneman, osnivač homeopatskog načina lečenja. Simptomi svakog leka zapisuju se do najmanjeg detalja i čine Materia mediku (zbirku opisa lekova). Prilikom pronalaženja leka za neku osobu traže se i upoređuju tegobe bolesne osobe sa simptomima opisanim u Materia medici i traže se najsličniji.

Kako se to priprema homeopatski lek? Hanemanovi naučni eksperimenti doveli su do procesa potenciranja lekova, a to znači da se procesom razređenja i protresanja supstance dobija moćno delovanje leka bez škodljivih efekata. Ta razređenja idu od matične tinkture do leka koji se dobije serijom od 100 000 razređenja u odnosu jedan prema sto. To je kao da kap matične supstance sipamo u jezero vode i s toga je teško shvatiti i na zadovoljavajući način objasniti delovanje homeopatskog leka na sadašnjem nivou naučnih dostignuća. Homeopatski lekovi deluju na energetskom, dinamičkom nivou jer bolest i nastaje kada se poremeti vitalna, životna sila čoveka. Homeopatska praksa nas upućuje da na čoveka gledamo kao na celinu koja je mnogo više od skupa njenih različitih delova. Za razliku od mašine čovek se razvija, obavlja funkcije i ima prirodnu sposobnost da se poparavlja samostalno. Pojasnićemo na jednostavnom primeru. U čovečijem organizmu svakodnevno se stvaraju tumorske ćelije, ali svaki organizam ima prirodnu sposobnost da te ćelije prepozna i uništi, kada se ta prirodna ljudska sila poremeti na razne načine, javlja se bolest. Lekari iz daleke prošlosti dobro su poznavali tu prirodnu moć i nazvali su je "VIS MEDICATRIX NATURAE" u prevodu ISCELJITELJSKA MOĆ PRIRODE. Homeopatija upravo vraća tu isceljiteljsku moć samom čoveku popravljajući njegovu vitalnu silu. Većina bakterija ili virusa može izazvati bolest samo ako je ta vitalna sila narušena o čemu govore svakodnevni primeri kao što je da, deset osoba može biti u kontaku sa virusom gripa, a samo će se nekoliko razboleti.

Šta je homeopatija.
Homeopatija nema za cilj uklanjanje pojedinih simtoma već je usmerena na uklanjanje uzroka i uspostavljanje zdravlja. Znači još jedan osnovni princip homeopatije je da čoveka posmatra kao celinu i nikako ne leči bolesti već bolesnog čoveka odnosno dovodi u ravnotežu poremećenu čovekovu vitalnu silu. Danas se sve više prihvata taj sveobuhvatni pristup bolesnom čoveku i naglasak se stavlja na psihosomatske bolesti što je Haneman shvatio pre trista godina. Telesni i mentalni simptomi se moraju posmatarti zajedno, jer se samo tako može dobiti slika bolesti. Sama Materia medika obiluje mentalnim simptomima koji su najvažniji pri izboru leka.

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Duo Moderato - Igra za dvoje

Iosif Ivanovici - Danube Waves ( Valurile Dunării ) Budapest Strauss Ensemble

Idi na vrh